Wat te doen als uw puppy bewegingsziekte krijgt

Je hebt de perfecte schattige puppy! Hij zou een geweldig reismaatje zijn, op één ding na: hij wordt ziek als hij in de auto rijdt. Maar geef nog niet op! Er is veel dat u kunt doen om bewegingsziekte bij uw puppy te helpen voorkomen.

Jack Russel Terrier die droevig uit het autoraam gluurt

Waarom krijgen puppy’s bewegingsziekte?

Niemand weet zeker waarom honden wagenziek worden. Maar dan weet ook niemand zeker waarom mensen wagenziek worden! De meest voorkomende theorie is dat de hersenen gemengde signalen ontvangen – het vestibulaire bewegingsgevoelige binnenoor zegt dat je beweegt, terwijl de ogen zeggen dat je niet beweegt.

Wat we wel weten, is dat puppy’s en jonge honden vaker reisziekte krijgen dan volwassen honden. Het is dus mogelijk dat uw puppy dit ontgroeit naarmate zijn vestibulaire systeem zich volledig ontwikkelt.

Tot die tijd moet je ervoor zorgen dat zijn reisziekte geen reisangst wordt. Als uw puppy rotgevoel begint te associëren met in de auto zitten, kan hij een afkeer van reizen ontwikkelen, zelfs als hij niet meer wagenziek wordt.

LEES MEER ⇒ Waarom hijgt mijn hond in de auto?

Charmante kleine Labrador Retriever pup

Hoe weet je of het bewegingsziekte is?

Bewegingsziekte komt met een aantal vrij herkenbare tekens, dus het is niet zo moeilijk om erachter te komen. Als uw puppy deze symptomen vertoont, kan hij wagenziek zijn:

 • Diarree
 • Overmatig kwijlen
 • Gebogen rug of andere stijve lichaamshouding
 • Lethargie
 • Lippen likken of geeuwen
 • Lippen trokken zich terug
 • Pacing
 • Hijgen
 • Regelmatig slikken
 • Braken (in sommige, maar niet alle gevallen)
 • Aan het zeuren
 • Grote ogen
Daisy - Hond in auto

Als u vermoedt dat uw puppy reisziekte heeft, kunt u het beste beginnen met een bezoek aan de dierenarts. Dit kan helpen bij het elimineren van onderliggende medische problemen die de tekenen van bewegingsziekte kunnen nabootsen, zoals een oorontsteking of hoge bloeddruk.

Als u andere oorzaken hebt uitgesloten, praat dan met uw dierenarts over kruiden- en farmaceutische medicijnen en supplementen om uw pup te helpen. Er zijn enkele geweldige opties beschikbaar die de symptomen van bewegingsziekte verlichten, waardoor uw puppy de tijd krijgt om de aandoening te ontgroeien zonder reisangst te ontwikkelen.

LEES MEER ⇒ Mijn hond heeft een hekel aan de auto – wat nu?

Zwart Labrador-puppy in auto

Wat kunt u doen om te helpen?

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om de bewegingsziekte van uw puppy te verlichten:

 1. Probeer te reizen wanneer uw puppy een lege maag heeft. Als dat niet werkt, kan een klein beetje eten of wat lekkers de kans verkleinen dat hij misselijk wordt. Een beetje water is ook goed – gehydrateerd blijven is tenslotte belangrijk.
 2. Maak een mooie wandeling met uw pup voordat u vertrekt om hem te helpen ontspannen in de auto. Angstvesten en -jassen voor honden gebruiken zachte compressie of wikkelen uw puppy in en kunnen hem ook helpen kalm te blijven terwijl u reist.
 3. Leg je puppy zo neer dat hij in de rijrichting kijkt. Dr Jennifer Jones Shults, DVM, CCRT, van het Veterinary Rehabilitation and Pain Management Hospital in Cary, North Carolina, zegt: “Het oculaire centrum in de hersenen van een puppy is nog niet echt genoeg ontwikkeld om te begrijpen dat hij teruggaat; ze begrijpen het om verder te gaan.
 4. Rol de ramen een stukje naar beneden. Door de druk gelijk te maken en frisse lucht te krijgen, voelen sommige honden zich beter.
 5. Als uw puppy niet groot genoeg is om uit het raam te kijken, probeer dan een reisverhoger, die hem kan helpen zich stabiel te voelen en hem uit het raam te laten kijken.
 6. Als uw puppy wagenziek is geworden terwijl hij uit de ramen keek, probeer dan zijn zicht naar buiten te blokkeren met een overdekte bench, door zonneschermen te plaatsen voor de ramen die zich het dichtst bij hem bevinden, of door een hoeslaken over de voorste en achterste hoofdsteunen te spannen om een “hondenfort” op de achterbank.
 7. Stop regelmatig, laat uw puppy niet alleen rondsnuffelen en zijn benen strekken, maar ook om zijn hersenen een pauze te geven van de mogelijk tegenstrijdige sensorische signalen die zijn bewegingsziekte zouden kunnen veroorzaken.
 8. Begin met korte, frequente reizen naar gelukkige bestemmingen, en bouw langzaam zijn tolerantie en plezier in het autorijden op.
 9. Als je pup toch wagenziek wordt, blijf dan rustig. Als u van streek raakt, kunt u gemakkelijk de angst van uw puppy vergroten.

Het vergt wat extra geduld en begrip, maar met jouw hulp zal je puppy waarschijnlijk uitgroeien tot een hond die niet kan wachten om de vraag te horen: “Wil je een ritje maken?”

LEES MEER ⇒ Beste crash-geteste hondentuigen voor reizen met de auto

Golden retrieverpuppy die op het strand springen

Wat als uw hond nog steeds bewegingsziekte krijgt?

Het hebben van een hond die ziek wordt in de auto betekent niet dat je niet samen op vakantie kunt gaan. Hier zijn enkele tips om uw reizen tot een succes te maken voor het hele gezin:

 • Bezoek wandelvriendelijke, huisdiervriendelijke steden die gemakkelijk te voet te verkennen zijn en tal van hondvriendelijke restaurants en activiteiten hebben.
 • Kies voor een hondvriendelijk resort en u zult het pand nooit meer willen verlaten! Zoek naar voorzieningen zoals wandelpaden, watersporten en discgolfbanen, evenals hondvriendelijke eetgelegenheden.
 • Strandzwervers weten dat er niets beters is dan een boek, een paraplu en een handdoek te pakken en elke dag in het zand en de branding door te brengen. Zoek het juiste strand en uw hond kan met u mee!
 • Staycations hoeven geen compromis te zijn. Als je ontdekt dat je hond echt niet lang in de auto kan rijden zonder ziek te worden, zoek dan het dichtstbijzijnde huisdiervriendelijke hotel bij jou in de buurt, vertel iedereen dat je weggaat en breng een paar dagen door met jezelf en je beste maatje te verwennen met lange wandelingen, luie dutjes, roomservice en nachtelijke filmmarathons. Het legt misschien niet veel kilometers af, maar het wordt een reis om nooit te vergeten.

LEES MEER ⇒ Een huisdiervriendelijke roadtrip plannen

Gelukkige vrouw die in auto met hond reist. Kust landschap achtergrond.

Het kan teleurstellend zijn om te ontdekken dat uw puppy of hond “autopech” heeft, maar het probleem begrijpen is een belangrijke stap in het vinden van verlichting. En hoewel een verre roadtrip misschien niet in de toekomst van uw hond ligt, betekent dit niet dat u niet samen fantastische avonturen kunt beleven.

(9566 keer bezocht, 1 bezoek vandaag)

chow chow
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart